skip to Main Content

...lidt om form

Når du er kommet igang med din tekst og har fundet et emne eller en historie du vil fortælle, så kan du begynde at overveje hvilken form den skal have. Her er det vigtigste at du er legesyg. Prøv noget nyt med sproget, også selvom det lyder helt anderledes end det du plejer. Poetry Slam er en legeplads - udnyt det!

#rim

Poetry Slams skrives til mikrofonen – og det gør musik også. Når sproget således bliver til yd / musik, så er det naturligt at rim KAN være et virkemiddel i slams. Med rim lyder sproget bare godt, men rim er ikke en nødvendighed. Det kan også være man har lyst til at bygge op til rim, som så bare aldrig kommer: Elefanten stod på klodser, for at se sine egne … fødder. Det kan være funky rim som Klar, Parat – Rod Stewart! Eller meget andet. Nogel af de typer rim du allerede kender er rim som:

  • bogstavrim
  • enderim
  • indrim
  • krydsrim
  • klamrim

Selvom man starter sit slam med at rime, så behøver man ikke gøre det hele slammet igennem. Det er op til dig.

Se eksempler på Poetry Slams som bruger virkemidlet #rim:

#enderim

Enderim skal alligevel have en særlig omtale her, fordi det er den mest brugt rimtype i slams – og i sangtekster. Enderimet er så indgroet en del af vores kultur, også kendt fra lejlighedssange til konfirmationer, at publikum hellere en gerne gætter med på rimet. Så du kender jo godt til det, men lige to små fif:

  • Prøv at undgå at bruge omvendt ordstilling, bare for at få noget til at rime – medmindre du gør det med vilje og bruger det som humoristisk virkemiddel.
  • Det fede ord, det ord som du helst vil have ind i rimet – skriv det i den sidste linje af rimet og rim så baglæns. Mange starter med at sige det ord de egentlig helst vil have ind i deres tekst, og slutter så bare på noget der rimer, men måske ikke betyder så meget. Prøv at gøre det omvendt.

Se eksempler på Poetry Slams som bruger virkemidlet #enderim:

Back To Top