Skip to content

Skriv dit eget poetry slam – du kan sagtens!

Inden du kaster dig ombord i de nedenstående tips og tricks, så er det værd at huske på, at Poetry Slam egentlig ikke er en litterær genre; Poetry Slam er et regelsæt for det talte ord. En konkurrenceform. Og hvis man har været til et Poetry Slam, så ved man, at det også er et cirkus, en skriftestol, en markedsplads, det er den stille observation og den hylende morsomme satire; kort sagt – Poetry Slam er sprogets legeplads. Så der må leges og du kan skrive om alt.

Men selv om der ikke er genrekendetegn for indholdet i slam – og heller ikke (åbenlyse) forventninger, så findes der, ligesom i musikkens verden, gode idéer til hvordan man kan sætte skrue sproget sammen. Der er altså alligevel nogle kendetegn ved de gode Poetry Slams. Nogle kendetegn som gør, at tekster fungerer godt til scenen. Mange af kendetegnene kender du allerede – og det er kun godt.

Vi håber at skriveskolen kan hjælpe dig godt i gang med, at skrive dit næste slam!

God skrivelyst!

TIPS TIL INDHOLD / Hvad skal jeg skrive om?

Tips til indhold

Det vigtigste er, at du skriver fra netop dit bjerg – for det er der ingen andre der kan. Skriv ud fra dine oplevelser, fortæl os din holdning, del dine tanker om hvad som helst – og der er garanteret nogen i publikum som kan genkende det du skriver om.

TIPS TIL STRUKTUR / Hvordan kan jeg lege med min tekst?

Tips til form

Når du er kommet i gang med din tekst og har fundet et emne eller en historie du vil fortælle, så kan du begynde at overveje hvilken form den skal have. Nogle af tipsene i denne kategori, kan også i sig selv bruges som en idé til et emne – eller et ekstra krydderi.

TIPS TIL PERFORMANCE / Hvordan kan jeg sige min tekst?

Tips til performance

Når du så er næste klar med din tekst – så skal du tænke over hvordan den skal fremføres. Hvad kan man gøre for at få teksten til at leve på scenen? Det kræver mod, men er vigtigt, så det bliver Poetry Slam istedet for oplæsning.

INTRO-SKRIVEØVELSE

Inden du begynder at skrive, så brug 10 minutter på vores intro-skriveøvelse – klik på den grønne knap herunder.

Indimellem så er man bare hel tom for idéer. Det er okay. Vi har herunder lidt skabeloner til dig – så er du hurtigt i gang!

Listeslams

Liste-slams er en klassisk genre indenfor dansk poetry slam. Grunden til at genren er populær, er at den både er nem at komme i gang med, den har en indbygget lydlighed på grund af sine mange gentagelser – og så har genren også en indbygget struktur, som gør det nemt at skabe tekst.

Skriv på fordomme

Det kan lyde lidt strengt, men det kan være god benzin at skrive på. Heldigvis, så kan man gøre det med et glimt i øjet, ved at omfavne og elske det man hader. Prøv det, det kan være ret sjovt.

Former du kender

Fra danskfaget så kender du allerede til masser af faste former og strukturer. Du ved hvordan man skal skrive et eventyr, et essay, en klumme. Men der er også andre former som du kan bruge.

Noter fra vores oplæg

Har du svært ved at huske alt hvad vi har sagt, så har vi samlet de fleste af vores pointer på dette papir 🙂

Denne hjemmeside er støttet af efterskoleforeningen og skabt i et samarbejde mellem

Eleverne og lærerne udtaler:

Kontakt:

Du kan komme i kontakt med os via mail@efterskolernespoetryslam.dk hvis du har spørgsmål til projektet eller selve DM.

Styregruppe:

Formand:

Kim Linnet
Ollerup Efterskole
kl@ollemus.dk
Tlf: 60 62 44 27

Øvrige medlemmer:

Tobias Dalager, HAPS!
Jesper Kirkegaard, DOKK1
Emil Nygaard, PSFyn.dk

Vindere af DM i Poetry Slam for Efterskoler:

2023: Margrethe Skadborg Hansen fra Smededal Efterskole
2022: Marie Welin Pilgaard fra Ollerup Efterskole
2021: Vigga Rohweder fra Langelands Efterskole
2020: David Philipson fra Ollerup Efterskole

Medvirkende Poetry Slammere på hjemmesiden:

David Rousing
Emil Nygaard
Emilia Haubro Hvam
Frank Langmack
Jacob Hallgren
Kim Linnet
Kristian Lange
Kristina Victoria Madsen
Kaare Olsen
Marie Lundberg
Mark Jensen-Skovgaard
Martin Anker Jensen
Mathilda Printzlau-Paulsen
Michael Dyst
Pippaluk Kevser
Rasmus Banke
Titken Toft
Tobias Dalager

Copyright / billeder:

Alle billeder på siden er copyright Kim Linnet og følgende fra Unsplash:

Eaters Collective, Pro Church Media, Mari Lezhava, Kazuky Akayashi, Creatv Eight, Amaury Gutierrez, GoodEats YQR, Fey Marin, Immo Wegmann, Giulia May, Elias Castillo, Noah Black, Aarón Blanco Tejedor, Ian Dooley, Priscilla Du Preez, Specna Arms, Kelly Sikkema, Vince Fleming, Bianca Berg, Yerling Villalobos, Niu Niu, Austin Pacheco,
Dainis Graveris, Jens Holm, Freestocks, Marina Shatskih, Monika Grabkowska, Сергей Орловский, Chuttersnap, Alex Hockett, Ehimetalor Unuabona, Brett Jordan, Septian Simon, Maksym Potapenko, Bruno Kelzer, Matt Botsford

Back To Top