skip to Main Content

...lidt om form

Når du er kommet igang med din tekst og har fundet et emne eller en historie du vil fortælle, så kan du begynde at overveje hvilken form den skal have. Her er det vigtigste at du er legesyg. Prøv noget nyt med sproget, også selvom det lyder helt anderledes end det du plejer. Poetry Slam er en legeplads - udnyt det!

#steder

Der er nogen steder som indbyder til bestemte handlinger eller et bestemt humør: på en bar kan det være en scoring, i køkkenet kan det være den alvorlige samtale, i klassen kan det være undervisningen, på efterskoleværelset kan det være…ja, det ved jeg så ikke noget om. Hvis man starter med at sige “Jeg sad i saunaen…” så er man ligesom allerede igang og publikum har billeder i hovedet.

Når man tager udgangspunkt i et sted, så tager man folk med på en rejse og tænder for deres indre biograf. Og for at få biografen til at fungere, så kan det være en fordel at beskrive stedet i starten af sit slam; hvordan det ser ud, lugter, høres og føles. Bruge sanserne.

Se eksempler på Poetry Slams som bruger virkemidlet #steder:

#beskrivelser

Forestil dig at du er et kamera. Du er vidne til situationer, befinder dig steder og registrerer farver, lugte og personernes handlinger. I en beskrivelse kan man også bruge ord som har mange medbetydninger. Det er f.eks. ikke ligegyldigt om man bor i en villa eller i en boligblok. Eller om manden kom kørende i en Tesla eller på en et-hjulet cykel. Eller om ekskærsten stod i et jakkesæt eller i bar røv, da han slog op.

Beskrivelser gør dit sprog levende og får publikum til at føle inviteret indenfor i din tekst.

Se eksempler på Poetry Slams som bruger virkemidlet #beskrivelser:

#situationer

At skrive om en situation, kan være med til at give piblikum en fornemmelse af at de ikke er de eneste som har oplevet den slags. Der er mange situationer som flere af os genkender, selvom vi har oplevet den på hver vores måde: det kan være at starte på et nyt arbejde, at opleve den fulde stodder i byen, at skulle på date, at skulle prøve at lære noget nyt.

I et Poetry Slam omkring en situation, der skal du tænke over hvorfor du har valgt netop den situation. Hvad er det ved den som gør den ekstra interessant? Kan du sætte noget på spidsen? Kan det ses fra flere vinkler? Bliver situationen løst på en ny måde?

Og i en situation er der også god plads til at bruge replikke – lade forlk sige noget, som de mennesker du bestemmer de skal være. Eller sådan som du huske det.

Se eksempler på Poetry Slams som bruger virkemidlet #lister:

Back To Top