Skip to content

...lidt om form

Når du er kommet igang med din tekst og har fundet et emne eller en historie du vil fortælle, så kan du begynde at overveje hvilken form den skal have. Her er det vigtigste at du er legesyg. Prøv noget nyt med sproget, også selvom det lyder helt anderledes end det du plejer. Poetry Slam er en legeplads - udnyt det!

#steder

Der er nogen steder som indbyder til bestemte handlinger eller et bestemt humør: på en bar kan det være en scoring, i køkkenet kan det være den alvorlige samtale, i klassen kan det være undervisningen, på efterskoleværelset kan det være…ja, det ved jeg så ikke noget om. Hvis man starter med at sige “Jeg sad i saunaen…” så er man ligesom allerede igang og publikum har billeder i hovedet.

Når man tager udgangspunkt i et sted, så tager man folk med på en rejse og tænder for deres indre biograf. Og for at få biografen til at fungere, så kan det være en fordel at beskrive stedet i starten af sit slam; hvordan det ser ud, lugter, høres og føles. Bruge sanserne.

Se eksempler på Poetry Slams som bruger virkemidlet #steder:

#beskrivelser

Forestil dig at du er et kamera. Du er vidne til situationer, befinder dig steder og registrerer farver, lugte og personernes handlinger. I en beskrivelse kan man også bruge ord som har mange medbetydninger. Det er f.eks. ikke ligegyldigt om man bor i en villa eller i en boligblok. Eller om manden kom kørende i en Tesla eller på en et-hjulet cykel. Eller om ekskærsten stod i et jakkesæt eller i bar røv, da han slog op.

Beskrivelser gør dit sprog levende og får publikum til at føle inviteret indenfor i din tekst.

Se eksempler på Poetry Slams som bruger virkemidlet #beskrivelser:

#situationer

At skrive om en situation, kan være med til at give piblikum en fornemmelse af at de ikke er de eneste som har oplevet den slags. Der er mange situationer som flere af os genkender, selvom vi har oplevet den på hver vores måde: det kan være at starte på et nyt arbejde, at opleve den fulde stodder i byen, at skulle på date, at skulle prøve at lære noget nyt.

I et Poetry Slam omkring en situation, der skal du tænke over hvorfor du har valgt netop den situation. Hvad er det ved den som gør den ekstra interessant? Kan du sætte noget på spidsen? Kan det ses fra flere vinkler? Bliver situationen løst på en ny måde?

Og i en situation er der også god plads til at bruge replikke – lade forlk sige noget, som de mennesker du bestemmer de skal være. Eller sådan som du huske det.

Se eksempler på Poetry Slams som bruger virkemidlet #lister:

Denne hjemmeside er støttet af efterskoleforeningen og skabt i et samarbejde mellem

Eleverne og lærerne udtaler:

Kontakt:

Du kan komme i kontakt med os via mail@efterskolernespoetryslam.dk hvis du har spørgsmål til projektet eller selve DM.

Styregruppe:

Formand:

Kim Linnet
Ollerup Efterskole
kl@ollemus.dk
Tlf: 60 62 44 27

Øvrige medlemmer:

Tobias Dalager, HAPS!
Jesper Kirkegaard, DOKK1
Emil Nygaard, PSFyn.dk

Vindere af DM i Poetry Slam for Efterskoler:

2023: Margrethe Skadborg Hansen fra Smededal Efterskole
2022: Marie Welin Pilgaard fra Ollerup Efterskole
2021: Vigga Rohweder fra Langelands Efterskole
2020: David Philipson fra Ollerup Efterskole

Medvirkende Poetry Slammere på hjemmesiden:

David Rousing
Emil Nygaard
Emilia Haubro Hvam
Frank Langmack
Jacob Hallgren
Kim Linnet
Kristian Lange
Kristina Victoria Madsen
Kaare Olsen
Marie Lundberg
Mark Jensen-Skovgaard
Martin Anker Jensen
Mathilda Printzlau-Paulsen
Michael Dyst
Pippaluk Kevser
Rasmus Banke
Titken Toft
Tobias Dalager

Copyright / billeder:

Alle billeder på siden er copyright Kim Linnet og følgende fra Unsplash:

Eaters Collective, Pro Church Media, Mari Lezhava, Kazuky Akayashi, Creatv Eight, Amaury Gutierrez, GoodEats YQR, Fey Marin, Immo Wegmann, Giulia May, Elias Castillo, Noah Black, Aarón Blanco Tejedor, Ian Dooley, Priscilla Du Preez, Specna Arms, Kelly Sikkema, Vince Fleming, Bianca Berg, Yerling Villalobos, Niu Niu, Austin Pacheco,
Dainis Graveris, Jens Holm, Freestocks, Marina Shatskih, Monika Grabkowska, Сергей Орловский, Chuttersnap, Alex Hockett, Ehimetalor Unuabona, Brett Jordan, Septian Simon, Maksym Potapenko, Bruno Kelzer, Matt Botsford

Back To Top