#sprogleg
Når du har skrevet din tekst, så kan du begynde at se på om der er nogle steder i teksten hvor særlige ord kan gentages, eller om der er særlige ord der måske kan lyde sjovt, hvis de siges særligt langsomt eller med en anden stemme.
Sprogleg kan også være at finde på nye ord, ved at sammensætte f.eks. to navneord. En sofahund. Et kaffebarn. En kælehval. En toiletskulptur.
Sprogleg kan også være at lave en kendt lille Oulipo-maskine, nemlig GAS-Konstruktioner (Genetiv, Adjektiv, Substantiv):
Konkret GAS (flasken er en konkret ting):
Skoens Vilde Dans
Abstrakt GAS (skilsmissen er en abstrakt ting)
Skilsmissens Dybe Sorg
Og så de to kombinationer: Skoens Dybe Sorg / Skilsmissens Vilde Dans.
Så sprogleg er mange ting – det vigtigste er legen, og ikke så meget meningen.
Se eksempler på Poetry Slams som bruger virkemidlet #sprogleg:
#ordsprog
Vi kender allesammen et ordsprog eller to – og ellers gør google. Og måske kan man i sit slam bruge det til at vække genkendelighed. Man kan også bruge ordsprog som udgangspunkt og så slamme om i hvilke situationer de ville være gode at bruge.
Men man kan også twiste dem:
Man skal ikke kaste med grise, når man bor i et glashus.
Den som graver en grav for andre, har ti fugle på taget.
Du ser splinten i din broders øjne, men skuer ej hunden på hårene.
Ordsprog kan sige meget med få ord – og publikum kender dem, hvilket altid er en god ting i et poetry slam.
Se eksempler på Poetry Slams som bruger virkemidlet #ordsprog:
#lister
Lister er en klassisk måde at bygge et slam op. Man kan lave
- lister over ting, man ville ønske man havde glemt
- lister over ting som den gode kæreste burde kunne
- lister over handlinger som ens roomie burde holde op med
- lister over lister
- lister med tal som ord: Jeg så dig 1 gang, så slog mit hjerte 2 slag ekstra, og jeg ville ønske vi kunne kysse 3 gange og at du ikke kendte mindst 4 andrepiger end mig. For for mig er 5 hverdage med dig ikke nok, jeg vil have 6, 7 dage om ugen.
- ting over det man gerne ville have folk stoppede med, så klimaet kunne få det lidt godt igen.
- lister over ting som gør en glad
- lister over ting som pisser en af
- lister over byer man ville lukke som indenrigsminister
Der er endeløse muligheder – og så er det bare en sjov ramme at gå igang med, fordi teksten næsten skriver sig selv, når man har fundet en liste man selv er nysgerrig på.
Se eksempler på Poetry Slams som bruger virkemidlet #lister:
#ramme
I de genrer du kender (eventyr, essay, artikel, novelle osv.), så er der bestemte genrekendetegn som teksten skal leve op til. Det er der ikke i Poetry Slam. Men i og med at Poetry Slam altid bliver læst højt, så er der nogle rammer som folk kender, som er hurtige at få etableret. Disse rammer kan være gode, fordi de er velkendte, korte og indimellem har en bestemt måde at starte eller slutte på.
- En prædiken
- En konfirmationstale
- En begravelsestale
- Dronningens nytårstale
- Vejrudsigten
- Radioavisen
- En telefonklage til DSB, Gud, svigermor
- En SMS chat, Tinder chat, Snapchat (fordi chats er nedskrevne replikker)
- En salgstale
Det kan også være andre faste rammer man kan være nysgerrig på – prøv f.eks. at læse en madopskrift højt – og forestil dig så at bage den perfekte kæreste. Eller læs en brugsanvisning op – og lav en til hvordan man bedst bruger din far.
Se eksempler på Poetry Slams som bruger virkemidlet #ramme:
#facts
Virkemidlet #facts handler om at dykke ned i et lille bitte område at verden. Bruge facts, betegnelser, navne fra små områder at verden – lidt ligesom at slå op i et gammeldags leksikon.
Men bruger alle de crazy navne som er på blomster eller fiskearter eller væsker i fysiklokalet eller navne på diktatorer eller racer eller typer af billig-bajere eller hvad men nu kan finde på, og så slammer man om det. Enten for at lyve så det driver og bare forestille sig hvad de kan, de forskellige ting – eller for at belære og undervise publikum. Facts kan ofte være en ret underholdende tilgang, også selvom man ikke ved noget selv om området.